Ametistin voimaa koruista

Korukiviin liittyy valtavasti uskomuksia ja ametistiin niitä liittyy varmasti kaikkein eniten. Uskokoon ken haluaa, mutta kaikki koruihin liittyvät tarinat ja uskomukset ovat kuitenkin ihan mielenkiintoisia.

Yksi uskomuksista tulee vanhasta Kreikasta, jossa uskottiin, että ametisti auttaa pääsemään irti kaikenmoisista riippuvuuksista ja suojelevan päihtymykseltä, muinaiset kreikkailaiset pitivät ametistia yllään ja tekivät siitä juoma-astioita. Juoma-astioita siitä ei tietääkseni enää tehdä, mutta kotimaisissa koruissa ametistia on käytetty näyttävästi. Tässä Pentti Sarpanevan muhkea miesten pronssisormus 70-luvulta raaka-ametistikivellä.

Ametisti on rauhoittava ja se puhdistaa mieltä, poistaa negatiivisia ajatuksia ja auttaa stressiin. Nämä Aukusti Paatolan kalvosinnapit raaka-ametistilla on varmasti annettu rakkaudella, ehkä vaimo ihmetellyt kuinka tyyni mies oli kaikissa juhlissa, joissa kalvosinnapit olivat mukana. Miesten rohkeaa korumuotia, tosi muhkeat ja näyttävät napit yli 50 vuoden takaa.

Ametistin uskotaan auttavan päänsärkyyn, migreeniin, unettomuuteen ja suojelevan painajaisilta, taikuudelta ja noituudelta. Mahtoiko Elis Kauppi miettiä sitä, kun hän suunnitteli tämän riipuskorun, koru on valmistettu Kupittaan Kullassa Turussa vuonna 1961.

Ametisti on kvartsiryhmän mineraali jonka väri vaihtelee vaalean sinipunervasta tummaan violettiin. Parhaimmat laadut ovat läpinäkyviä ja syvän violetteja. Tässä ametistien sävyeroja sormuksissa.

Ihana, violettina kimmeltävä ametisti on kaunis. Monesti se mielletään mummokiveksi, mutta sopii ihan yhtä hyvin modernille naiselle ja miehellekin.  Itse pidän ametistista kovasti, vaikka harvemmin tulee pidettyä muuta kun ametistisormusta. Tämä sormus tulee Kuopion Saurumilta, jossa se on tehty vuonna 2003.

Ametistia pidetään myös rakastuneiden symbolina. Tästä sainkin sitten ajatuksen jutella kiviterapiaa tarjoavan Soile Heinikosken kanssa, Soile on kiviterapian ja seksuaaliterapian ammattilainen, koulutettu kristalli chackrateraputti ja aloitti juuri Hecuma-nimisen yrityksen, joka tarjoaa näitä molempia ja muutakin mistä sielu iloitsee. Soile kertoi, että ametisti on rauhoittava kivi, ei niinkään seksuaalisesti virittävä kivi, vaikka kaikki liittyy tietysti aina kaikkeen. Terapiassa ametisti asetetaan päälaelle, se on korkein kruununchackra, ja yhteys henkisyyteen on vahva. Ametistihoidolla on rauhoittava vaikutus, se vähentää vihaisuutta ja on puhdistava apu meditoidessa.

Itse Soile käyttää ametistia ns. lepolomana itselleen. Ja kiva vinkkaus, että muut kuin ametistikorut voi laittaa ametistiklusterin päälle latautumaan vuorokaudeksi ja se tekee hyvää korujen energialle.

Itsekin voin juuri sen rauhoittamisen allekirjoittaa, se nimittäin tuntuu merkillisen hypnoottiselta seistä Tampereen Vapriikissa keskellä ametistimerta. Kävin siellä ystävieni kanssa loppuvuodesta ja ametistiosasto tuntui lämpimän maagiselta henkäyksestä, olisin voinut juuttua sinne ametistien joukkoon. Kuva Vapriikin ametistiklusterista.

Koruilla on valtavasti eri merkityksiä ja paljon, paljon tarinoita kerrottavana, kuten huomaatte. Kivien tarinat ovat ihan omiaan ja antavat siten vielä lisää syvyyttä näille ihanille löydöille menneiltä vuosikymmeniltä.

Lähteet: Kultasepänalan Wiki ja haastattelu Soile Heinikoski, koulutettu kristalli chackrateraputti

Julkaissut tarjuska

Koruharakka, kello- ja korukauppias, hurahtanut vintageen ja tarinoihin aarteiden takaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: