Liisa Vitalin ihmemaassa

Tiedätkö kuka oli Liisa Vitali? Hän oli somerolainen maanviljelijä ja korutaiteilija, jonka ihastuttavat pitsit ja lampaat ja leppäkertut leikittelevät yhä edelleen kauniissa koruissa. Aihepiirin hän valitsi omasta maailmastaan maatalon pihapiiristä ja hänen korunsa ihastuttivat 60-70 -luvuilla niin Suomessa kuin  Saksassa, Ruotsissa ja Britanniassa, koruja vietiin myös Ranskaan. Korut valmistettiin tuolloin Hämeenlinnan Kultakeskuksessa.

Kansainvälisissä huutokaupoissa nämä Vitalin alkuperäiset korut ovat haluttuja ja niiden huudot nousevat korkealle, etenkin kultakoruissa, mutta myös alkuperäisissä hopeakoruissa. Ja edelleen Liisa Vitalilla on vahvat fanijoukot mm. Saksassa.

Tässä Liisa Vitalin Pallo-riipus kultaisena, koru on valmistettu vuonna -67 Hämeenlinnassa. Palloriipusta kutsutaan myös Leppäkerttu-riipukseksi, korun innotus tulee maatilan pihapiirin leppäkertuista. Pallosarjaan kuuluvat erikokoiset palloriipukset, sormukset ja korvakorut.

Alkuperäistä Liisa Vitalia 60-luvulta: kultaiset Pitsi-korvakorut, joiden innoitus tulee maatilan pihapiirissä käyskennelleistä lampaista. Nämä ovat kertakaikkiaan ihastuttavat!

Liisa Vitalin koruista löytyy myös kiiltomatoa, kukkia, kehrää ja lumimarjaa – eniten suosiota ovat saaneet ihastuttavat Leppäkerttu-korut, joita Liisa itse sanoi humoristisesti iloisiksi pompuloiksi. Tässä Leppis-sormus 70-luvulta.

Itselleni Liisa Vitali tuli tutuksi vasta 2010-luvun uustuotannon myötä, kun Kultakeskus otti uudelleen nämä ihastuttavat korut tuotantoonsa. Samoihin aikoihin Somerolla järjestettiin Liisa Vitalin korujen muistonäyttely ja silloin korujen myynti röyhähti uudelleen.

Uustuotanto eli retromallisto on uudelleen vanhan mallin mukaan valmistettua, valmistajakin sama Kultakeskus kuin tuolloin 60- ja 70-luvuilla. Vintagen ystävät toki arvostavat vain originaalia tuotantoa, mutta nuoremman korupolven tietoisuuteen Liisa tuli uudestaan tämän retromalliston myötä ja monet jo entuudestaan Liisan Vitalin korujen ystävät ovat päässeet täydentämään vanhaa valikoimaansa puuttuvilla korvakoruilla ja malleilla, joita ei aikaisemmin tullut hankittua.

Pitkä kaulakoru, jossa leppäkertut ja lampaat leikittelevät keskenään, koru on 2010-luvun uustuotantoa.

Julkaissut tarjuska

Koruharakka, kello- ja korukauppias, hurahtanut vintageen ja tarinoihin aarteiden takaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: