Onks tukka hyvin, näkyyks kello?

Niin kai on jo silloin kysytty, kun miehet kampasivat lettejään rasvalla taaksepäin, mutta 70-luvulla oli totisesti aihetta kysyä vielä enemmän. Se vuosikymmen oli kuin iloinen ja värikäs tuulahdus keskellä muita vuosikymmeniä.

Vaikka paristokelloja jo myytiin ympäri Eurooppaa kiivaaseen tahtiin, niin edelleen 70-luvulla tehtiin myös kehitystyötä manuaalisten ja automaattivetoisten kellojen kanssa, osa tehtaista upposi japanilaisten quartzivallankumoukseen, mutta osa jäi ihan tukevasti mukaan markkinoille ja elää yhä edelleen.

Milljonär on ruotsalainen kellomerkki, vastaava kuin meidän Leijonamme aikaan, jolloin koneistot olivat sveitsiläistä laatua. Tällä Milljonärillä tyyliteltiin vuonna 1970.
Leopard on suomalainen kellomerkki, sveitsissä tuotettu ja sveitsiläisellä koneistolla. Tämä oli kuin älykello konsanaan, herättäjällä varustettu punainen Leopard vuodelta -72
Certina DS-2 vuodelta 1970 – hopea/sininen väri kuin aikalaisessa Omegan Dynamicissa.
Tissot sinisissään , tämä automaattikello on vuodelta 1974.

Miten ne japanilaiset sitten hivuttautuivat Eurooppaan? Ensin tuli Citizen ja sitten tuli Seiko ja kyllä ne tulivat rynnäköllä quartzeineen, mutta näyttivät osaamistaan myös laadukkaine mekaanisine- ja automaattikelloineen.

Citizenin automaattikello ajanotolla vuodelta 1974 – mikä näkö ja koko tässä Japanin hurmurissa!

Kun sitten siirryttiin 80-luvulle, niin japanilaisten kekseliäsyys toi meille Suomeen mm tällaisen erikoisuuden: kyseessä on Citizen Voice Memo vuodelta 1984, jolla saattoi kuunnella Kirkaa pienen nauhoituspätkän verran – aikanaan se oli hyvinkin tulevaisuutta ennakoivaa teknologiaa.

Citizen Voice Memo vuodelta 1984, kuva on muuta vuosi sitten kellotapahtumassamme vieralleen Citizen-harrastaja Mikko Kiljusen kellosalkusta.

Minulle tuli ihan vappufiilis näitä kelloja katsellessa ja sovitellessa. Vappuhan on ihan aina ollut hauska juhla ja silloin on sopinut iloita, mutta jotenkin 70-luvulla se tuntui olevan silkkaa riemua!

Julkaissut tarjuska

Koruharakka, kello- ja korukauppias, hurahtanut vintageen ja tarinoihin aarteiden takaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: